Anerkendelse af folkemord mod ezidi’er

579

Ezidi Kulturforening i Danmark har den 10. august 2023 haft et vigtigt møde med politisk ordfører for Social demokratiet Rasmus Stoklund med det formål, at få anerkendt ISIS’s angreb mod ezidi’er i 2014 et folkemord.

Til mødet blev der drøftet hvad ezidi’er har været igennem siden angrebet mod ezidi’er i Shingal 3. august 2014. Ikke mange har hørt hvor brutalt ISIS’s handlinger har værer, da de hærgede over største de af syrien og Irak. I Shingal var det anderledes. Deres brutalitet var flere gange fordoblet, fordi her taler vi ezidi’er er ikke muslimer og har ikke samme rettigheder. Med ”ikke samme rettigheder” betyder det bogstaveligt, at de har ikke ret til at leve.  ISIS drævte tusinder af mænd og ældre kvinder. Over 5 tusinde kvinder blev brugt som sex slaver og solgt til højre og venstre. Drenge blev hjernevasket og brugt som kriger. Flere hundrede tusinde ezidi’er var fanget på Shingal bjerget. Mange af dem døde af sult og tørst indtil der åbnede en korridor til YPG styrrede områder i Syrien.

Desuden dræftede vi også hvordan det ser ud nu 9 år efter, hvor flere hundrede tusinde stadig er under telte langdt væk fra deres hjem, firdi grundet politiske konflikter i Shingal kan de ikke vende tilbage.

Danmark vil ikke det første land, som anerkender folkemordet, men disse lande har allerede anerkendt det: USA, Frankrig, Canada, Skotland, Arminien, Australien, Portugal, Irak, Holland, Belgien, Luxembourg, Tyskland, England. En række andre land som her i Danmark er på vej med en anerkendelse.

 

Ezidi Kulturforening i Danmark