Vellykket første bog om ezidierne

270

Kilde: jiyan.dk

http://jiyan.dk/2016/01/vellykket-foerste-bog-om-ezidierne/


 

Velfortalt og sjældent indblik i en af de grupper i irakisk Kurdistan, der med forfatteren Peter Wiingaards ord ”snart kan være borte for altid”.

”Jeg besøgte ezidierne i Nordirak flere gange forud for de skæbnesvangre dage i august 2014. Jeg betragtede deres verden og lærte dem at kende. Jeg hørte deres advarsler og nødråb. Men ingen gjorde noget for at hindre katastrofen. Den verden, jeg mødte få år tidligere, hører nu til en svunden tid.”

De dystre ord kommer fra forfatteren af ”Påfuglens tårer”, Peter Wiingaard, der samtidig er religionssociolog.

Med ”påfugl” henvises til Tawisê Melek, påfugleenglen, der ifølge religionen ezidisme, er Guds repræsentant på jorden. Religionen har millioner af tilhængere på verdensplan, heriblandt cirka 450 i Danmark, hovedsageligt irakiske kurdere.

Med ”de skæbnesvangre dage i august 2014” henviser Wiingaard til terrorgruppen Islamisk Stats (IS) massakrer på ezidierne. IS indtog ezidiernes hellige område Sinjar/Shingal den 3. august 2014, hvor de militante dræbte civile, tog tusinder af kvinder til fange og fordrev yderligere titusinder.

Wiingaards bog er den første på dansk om ezidierne. Som han skriver i forordet, så har fraværet af skriftlige kilder gjort det vanskelig for nogen at nedfælde denne religion på skrift – indtil nu. Det har betydet, at ezidierne i vestlig presse typisk ikke har fået nogen stemme.

Resultatet er en velskrevet rejse- og kulturrejse, der på fornemt vis binder ezidiernes verden før og efter 3. august 2014 sammen og får læseren til at føle sig i Sinjar/Shingal.

Selvom bogen er baseret på rejser i lokalområdet før den store IS-massakre 3. august 2014, så har forfatteren heldigvis også tilføjet et par kapitler om den islamistiske organisations handlinger efter denne dato.

Wiingaard formår med interviews med lokale folk at komme ind i huden på den almindelige ezidi og berige læseren med personlige historier, så vi selv kan danne os et billede af, hvad de føler.

Gennem bogen får vi et billede af en gruppe mennesker, der har følt sig forfulgt hele livet og taler om 73 massakrer/folkemord. Som forfatteren skriver, så er ”ezidierne…blevet betragtet som kættere, lige så længe som deres religion har eksisteret. ISIS er blot det seneste nummer i rækken af fjender, som vil dem til livs.”

Et andet plus ved ”Påfuglens tårer” er, at den viser, at ezidierne er en sammensat størrelse, hvilket illustreres via interviews med vidt forskellige mennesker; Nogen føler sig som en integreret del af kurderne, andre føler sig så fremmedgjorte, at de ikke længere ønsker at være kurdere.

Sidstnævnte er ofte så utilfredse med den kurdiske lokalregering i Irak og især de væbnede styrker, peshmerga’s, beslutning om at trække sig ud af Shingal/Sinjar før IS’ indtagen i august 2014, at de ikke længere identificerer sig som kurdere, men som en særegen etnicitet.

Men ifølge Wiingaard har ezidierne dog alligevel ”dårligt noget alternativ til Kurdistan.” For uden kurderne, vil de stå alene, mener han. Så hvis de ikke kan enes med de muslimske kurdere, er alternativet at udrejse fra deres eget område i Nordirak. Men det vil betyde, at ezidierne kommer væk fra deres hellige områder, som med forfatterens ord er ”bærende i religionen” og udgør en vigtig del af ”religionens dna”. Rigtig mange ezidier har luftet tanken om at drage i eksil i Vesten, især Tyskland, der allerede har en ezidi-diaspora på titusinder.

Skulle man pege på en mangel ved bogen, så er det måske, at den ikke omhandler ezidiernes skæbne efter 3. august 2014 noget mere. For i Vesten hørte vi mest om ezidierne efter IS’ massakrer på dem. Selvom der er flere kapitler i bogen om disse massakrer – og Wiingaard har på fremragende vis rekonstrueret de skæbnesvangre dage under massakrerne – så omhandler det meste af bogen ezidierne før disse massakrer. Omvendt kan man sige, at formålet med bogen netop er at give et indblik i ezidierne før massakren, som det hedder i titlen ”En rejse i de irakiske ezidiers verden før Islamisk Stat”.

Men i alt i alt er Wiingaards bog en vellykket bog, der er uundgåelig læsning for alle, der på dansk gerne vil have et sjældent indblik i en af Mellemøstens førislamiske religioner.

”Påfuglens tårer. En rejse i de irakiske ezidiers verden før Islamisk Stat”, Af Peter Wiingaard, forlaget Vandkunsten. Udgives januar 2016. 1. udgave. 1. oplag. 260 sider. hæftet. 179,95 kr. 5 ud af 6 stjerner. Kan købes her